Blogi

12
touko

Voiteluaineiden laadukkuutta ja myrkyttömyyttä pidetään tärkeänä

Toteutimme keväällä 2017 kyselyn, jossa selvitimme kasviöljypohjaisten voiteluaineiden käyttöä ja niistä herääviä mielikuvia.

Kysyimme voiteluaineita käyttäviltä mm. sitä, kuinka tärkeänä he pitävät voiteluaineita koskevia eri väittämiä. Vastaajat vastasivat kysymyksiin asteikolla 1-5, jossa vastaus 5 oli ”erittäin tärkeä” ja vastaus 1 ”ei lainkaan tärkeä”.

Kaikkein tärkeimpinä vastaajat pitivät voiteluaineiden laatua ja hinta-laatusuhdetta, mutta lähes yhtä tärkeinä pidettiin myrkyttömyyttä ja turvallisuutta niin terveydelle kuin ympäristölle. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että voiteluaine pidentää terien, laippojen jne. käyttöikää, voiteluaineet ovat käytettävissä ympäri vuoden ja että ne ovat riittoisia.

Koska EKO 100 -voiteluaineet valmistetaan kasviöljystä, ovat tuotteet myrkyttömiä ja turvallisia niin käyttäjälle kuin ympäristölle. Metsäkonetesteissä EKO 100 -voiteluaineet on todettu erittäin riittoisiksi ja laadukkaiksi, jolloin niitä kuluu käytössä mineraali- ja jäteöljyjä vähemmän. Hyvän viskositeetti-indeksin ansiosta EKO 100 -voiteluaineita voi käyttää ympäri vuoden. Lisäksi kasviöljyllä on puhdistava vaikutus, jolloin se pidentää terän, pumpun ja laipan käyttöikää.

EKO 100 -voiteluaineet täyttävät siis kaikin puolin ominaisuudet, joita vastaajat pitivät tärkeinä.

Kyselyyn vastanneiden kesken järjestettiin arvonta ja risteilylahjakortin Itämeren ympäristöystävällisimmälle laivalle voitti Sami Pattijoelta. Onnittelemme Samia!

10
touko

Rypsiöljyn voiteluominaisuudet ovat paremmat kuin mineraaliöljyillä

Teräketjut ja ketjut ovat käytännössä kokonaan niveliä. Mekaaniset nivelet ovat koneen käydessä kovassa rasituksessa ja siksi ne vaativat paljon voitelua toimiakseen hyvin ja moitteettomasti.

Niveliä voidellessa öljyä usein roiskuu ja osa öljystä päätyy maahan ja pohjavesiin. Sen takia onkin ehdottoman tärkeää, että voiteluun käytettävä öljy hajoaa luonnossa ja öljyä tarvitaan voiteluun mahdollisimman vähän.

Myrkylliset voiteluaineet, sekä öljyt, jotka ovat jo menettäneet voiteluominaisuutensa, eivät tästä syystä ole hyvä vaihtoehto mekaanisten nivelten voiteluun. Jos voitelutulosta yritetään parantaa lisäämällä öljyn määrää, on lopputulos aina kalliimpi käyttäjälle. Hyvälaatuinen öljy on voiteluominaisuuksiltaan riittoisa ja tulee näin ollen myös edullisemmaksi käytössä.

Nivelten voiteluun sopivien öljyjen tekeminen ei ole kuitenkaan helppoa: öljyn tulee pysyä hyvin nivelissä ja kestää mekaanista rasitusta. Nivelten välit ovat pieniä ja jos öljyn viskositeetti on liian korkea, ei öljy tunkeudu normaalissa öljyvoitelussa nivelten pieniin rakoihin ilman rasvavoitelussa käytettyä painetta.

Me olemme panostaneet rypsiöljyn voiteluominaisuuksien tutkimiseen ja mahdollisimman hyvän voiteluaineen kehittämiseen jo 25 vuoden ajan. EKO 100 -öljyillä polaarisuus on positiivinen, kun se esimerkiksi mineraaliöljyillä on negatiivinen. Positiivisen polaarisuuden sekä kasviöljyille sopivien myrkyttömien lisäaineiden ansiosta öljy pysyy hyvin nivelissä ja voiteluun riittää testatusti pienempi määrä öljyä.

On hyvä muistaa, että mitä vähemmän öljyä kuluu, sitä edullisempaa se on käytössä, vaikka öljy itsessään olisi ns. halpaöljyjä kalliimpaa.

4
touko

EKO 100 -tuotteet suojaavat teräketjua, laippaa ja pumppua

Teräketju ja laippa ovat kovassa rasituksessa nokkapyörän pyörittäessä teräketjua laipan ympäri kovalla vauhdilla. Ei siis ole ihme, että niin teräketju kuin laippa vaativat jatkuvaa huoltoa.

Kaikkein eniten leikkuutehoon vaikuttaa ketjun terävyys ja siitä syystä sen teroittamiseen tulee kiinnittää paljon huomiota. Toinen erittäin tärkeä asia on huolehtia ketjun ja laipan asianmukaisesta voitelusta. Öljypumppu pumppaa laipalle teräketjuöljyä ja voitelulla on suuri merkitys laipan kestävyyteen. Laippa menee pilalle, jos öljyä tulee liian vähän, se valuu pois tai kuluu käytössä muuten liian nopeasti. Laipan alkaessa kuumentua, tarvitaan levylle lisää öljyä pikaisesti! Huono öljy ei voitele kunnolla, vaikka sitä pumpataan ketjulle suuriakin määriä. Epäpuhtaudet öljyssä, kuten jäteöljyissä olevat metallit, likaavat ja pilaavat ketjun ja laipan nopeasti.

EKO 100 voiteluaineiden on testeissä todettu pysyvän hyvin ketjussa ja laipassa. Sen lisäksi ne ovat riittoisia ja niillä on puhdistava vaikutus, jonka ansiosta laippa, ketju, nokkapyörä ja pumppu kestävät pidempään käytössä.

Hyvästäkin öljystä huolimatta myös ammattilainen voi joutua vaihtamaan teräketjun, laipan tai molemmat jopa useita kertoja päivässä. Yksi syy siihen voi olla hankalat olosuhteet, mutta myös sahaaja itse. Jos laippaa ja teräketjua joutuu vaihtamaan uuteen kovin usein, kannattaa miettiä voisiko omalla sahaustyylillä olla vaikutusta niiden nopeaan kulumiseen. Huoltamalla säännöllisesti, varomalla sahatessa esimerkiksi kiviä ja hiekkaa sekä pitämällä huolta riittävästä voitelusta, voi teräketjun ja laipan käyttöikää pidentää merkittävästi.

29
huhti

Valmistettu Suomessa kotimaisesta teknisestä kasviöljystä

EKO 100 voiteluaineille on myönnetty Avainlippu-tunnus todistuksena Suomalaisesta työstä. Avainlippu-tunnus tuotteidemme kyljessä kertoo, että ne ovat valmistettu Suomessa ja kotimaisesta raaka-aineesta.

Voiteluaineidemme alkuperä on teknisissä kasviöljyissä. Ostamme suoraan suomalaisilta viljelijöiltä öljyä, joka ei jostain syystä sovellu elintarvikkeeksi. Osa raaka-aineesta on puolestaan jo kertaalleen elintarvikekäytössä ollutta rypsi- ja rapsiöljyä, joka sopii vielä erinomaisesti jatkojalostukseen. EKO 100 -tuotteissa ei siis käytetä lainkaan elintarvikkeeksi kelpaavaa öljyä!

Kyse on kiertotaloudesta, jonka periaatteiden mukaisesti suositaan uusiutuvia ja luontoon hajoavia raaka-aineita sekä hyödynnetään elintarvikkeeksi kelpaamaton raaka-aine jalostamalla siitä uusia tuotteita.

24
huhti

EKO 100 -tuotteet ovat testattuja ja laajasti käytettyjä

Kasviöljystä valmistettu voiteluaine on myrkytön ja hajoaa luonnossa. Yli 20 vuoden käyttökokemus on osoittanut, että EKO 100 -teräketjuöljy voitelee hyvin, on riittoisaa ja lisää pumpun, laipan ja ketjun käyttöikää.

Siitä huolimatta moni on epäileväinen kasviöljypohjaisten voiteluaineiden käytön suhteen. Ajatellaan, että kasviöljypohjaiset voiteluaineet jumittavat ketjut tai ovat tahmaisia ja sotkevia. Nämä väärät mielikuvat perustuvat aikaan, jolloin markkinoilla on ollut sopimattomista raaka-aineista ja vääränlaisilla lisäaineilla valmistettuja öljyjä. Tuloksena on ollut kovettumia ja monenlaisia hankaluuksia laitteiden käytössä, mikä on pilannut hyvienkin öljyjen maineen.

Testaamme ja kehittämme tuotteitamme jatkuvasti, jolloin voimme varmistaa tuotteiden turvallisen käytön niin laitteiden, käyttäjän kuin ympäristön kannalta. Tuotteet jalostetaan kasviöljyn erityispiirteet huomioiden. Esimerkiksi vähentämällä öljyn hapettumista, saadaan aikaan voiteluominaisuuksiltaan erinomaisia öljyjä. Kokonaan hapettumista ei voida kuitenkaan poistaa, koska luonnossa hajoaminen vaatii hapettumista. Myös tuotteissa käytetyt lisäaineet ovat kasviöljypohjaisille voiteluaineille sopivia.

Kokeilemalla EKO 100 -tuotteita, voit todeta öljyn voiteluominaisuudet itse. Oikeilla säädöillä öljyä säästyy ja koneet pysyvät kunnossa kovassakin käytössä. Jos tarvitset vinkkejä ja neuvoja kasviöljyn käyttöön, ota rohkeasti yhteyttä. Neuvomme mielellämme!

13
huhti

Turvallinen käyttäjälle ja ympäristölle

Oletko koskaan ajatellut, että käyttämäsi moottorisahan, metsäkoneen tai muun laitteen voitelu on hoidettu niin, ettei siitä ole haittaa luonnolle tai omalle terveydellesi?

Mekaaniset nivelet vaativat säännöllistä voitelua toimiakseen hyvin ja vaihtoehtoja voiteluun on monenlaisia. Paljon käytetyt mineraali- ja jäteöljypohjaiset öljyt eivät kuitenkaan ole hyvä ratkaisu niiden myrkyllisyyden vuoksi. Sen lisäksi, että ne aiheuttavat suoria terveyshaittoja käyttäjälleen, ne myrkyttävät luontoa valuessaan maahan pieninäkin määrinä. Huonojen öljyjen suuri käyttömäärä aiheuttaa lisäksi paljon öljysumua. Ympäristöön joutuneet saasteet eivät kuitenkaan katoa minnekään, vaan palautuvat aikanaan maahan saastuttaen samalla vesistöt ja pohjavedet.

Mineraaliöljypohjaisia voiteluaineita käyttäessä altistuu tahtomattaan öljyhöyryille, jotka hengitettyinä lisäävät riskiä sairastua monenlaisiin sairauksiin aina keuhkokudoksen tulehduksista syöpiin. Myrkyllisiä öljyjä käsiteltyään voi illalla potea päänsärkyä ja huonoa oloa, joka ilmenee jopa oksenteluna. Iholle joutuessaan mineraaliöljyt aiheuttavat ihottumia ja muita iho-oireita. Ei siis ole yhdentekevää minkälaisia öljyjä käyttää.

EKO 100 voiteluaineet valmistetaan kasviöljystä ja luonnollisten perusöljyn ja lisäaineiden johdosta tuote on myrkytön. Rypsi- ja rapsiöljyistä valmistetut voiteluaineet ovat luontoon hajoavia ja hajotessaan ne muodostavat aineita, joita kasvit voivat käyttää ravinnokseen. Näin luonnon kiertokulku on täydellinen. Kaiken lisäksi ravinnekierto pitää maan hedelmällisenä uudelle kasvulle.

On kuitenkin hyvä muistaa, että myös kasviöljyn polttamisessa syntyy monenlaisia päästöjä, kuten PAH-yhdisteitä, jotka altistavat syövälle ja mutaatioille. Voiteluaineena kasviöljy on kuitenkin erittäin turvallinen ja myrkytön vaihtoehto, joka ei pilaa terveyttämme eikä mittaamattoman arvokasta luontoamme.

 

3
huhti

Jopa 40% pienempi kulutus verrattuna mineraaliöljypohjaisiin teräketjuöljyihin

EKO 100-teräketjuöljyt ovat erittäin riittoisia, jonka ansiosta voiteluaineita ei tarvitse ajaa metsään säiliöautolla, vaan pienemmät määrät riittävät koko työvuoron tarpeiksi. Tämä vähentää niin vaivaa, aikaa kuin kustannuksia.

Metsäkoneilla tehdyissä testeissä on saavutettu erinomaisia tuloksia kasviöljypohjaisten voiteluaineiden riittävyyden suhteen. Kun tavallisia mineraaliöljyjä käytettäessä öljyä kuluu normaalissa 8 tunnin työvuorossa jopa 6-10 litraa, riittää EKO 100 öljyjä vain pieni osa siitä määrästä.

Metsäkonetesteissä EKO 100 Voitelevaa Teräketjuöljyä kului 8 tunnin työvuorossa 3-4 litraa, joka on noin 40 % vähemmän kuin mineraaliöljypohjaisilla teräketjuöljyillä. Öljyn syöttöä voi säätää tuotteen ominaisuuksista johtuen pienemmälle, jolloin kulutuskin on vähäisempää.

Moottorisahalla sahattaessa määrät ovat tietenkin toisenlaisia, mutta kulutus on joka tapauksessa EKO 100 -öljyillä pienempää, kuten testit osoittavat.

Metsäkonetesteissä kulutus Greasoililla jopa 90 % pienempi

Rasvavoitelujärjestelmiin tarkoitettua Greasoilia testatessa öljyä kului 8 tunnin työvuorossa vain 0,6 kg – kulutus on siis vain 1/10 mineraaliöljypohjaisiin teräketjuöljyihin verrattuna! Vaikka kyseessä on öljy, vaatii se keskusvoiteluannostelijan käyttöä, koska jo yhden gramman öljymäärää annostellaan useita kertoja. Perinteisiin öljyvoitelujärjestelmiin tarkoitettua Greasoilia kului 8 tunnin työvuorossa testatessa 1,14 litraa, joka sekin on huomattavan pieni määrä.

Hyvä öljy voitelee pienilläkin määrillä, jolloin lopputulos on parempi ja kaiken lisäksi edullisempi. Näillä testatuilla kulutusmäärillä voi siis huoletta siirtyä kasviöljypohjaisten voiteluaineiden käyttäjäksi!

20
maalis

Sopii käytettäväksi niin kesällä kuin talvella

Suomessa ja myös muissa Pohjoismaissa neljä vuodenaikaa pitävät huolen siitä, että lämpötila ja olosuhteet voivat olla hyvinkin toisenlaisia eri aikaan vuodesta. Talvella elohopea saattaa laskea koviinkin pakkaslukemiin ja kesällä pitkään odotetut helteet voivat helliä ainakin lomalaisia. Monessa työssä isot lämpötilavaihtelut ovat kuitenkin haitaksi työnteolle. Etenkin erilaisten ulkona käytettävien koneiden käytössä kuuman ja kylmän ilman vaihtelut ovat haasteellisia laitteiden toimivuuden kannalta.

EKO 100 -voiteluaineiden valmistuksessa on huomioitu Pohjoismaiden olosuhteet eri vuodenaikoina. EKO 100 -öljyissä on hyvä viskositeetti-indeksi ja sen ansiosta viskositeetin muutos ei ole suuri kesällä ja talvella. Öljy pysyy juuri sopivana niin kylmällä kuin kuumalla kelillä.

Positiivisen polaarisuuden vuoksi öljy pysyy ketjussa ja voitelee myös kuumissa olosuhteissa. Talvella suosittelemme käytettäväksi erityisesti EKO 100 Voitelevaa Teräketjuöljyä sen alhaisen jähmepisteen (-27°C) johdosta.

 

13
maalis

Vastaa kyselyyn ja osallistu arvontaan!

Pyydämme Sinua vastaamaan myrkyttömien ja luontoon hajoavien kasviöljypohjaisten voiteluaineiden käyttöä koskevaan kyselyyn.

Kyselyn avulla haluamme kartoittaa kasviöljypohjaisista voiteluaineista herääviä mielikuvia sekä EKO 100 -tuotemerkin tunnettuutta.

Vastaamalla voit voittaa itsellesi ja kolmelle kaverillesi hauskan päivän ekologisessa Flowpark-seikkailuhuvipuistossa TAI vaihtoehtoisesti risteilyn neljälle Itämeren ympäristöystävällisimmällä laivalla, Viking Gracella.

Vastausaikaa on 13.3.–11.5.2017. Palkinto arvotaan kaikkien vastaajien kesken 12.5.2017.

Lue lisää>>

2
syys

EKO100 Voiteleva GREASOIL

EKO100 Voiteleva GREASOIL

Ketjun voitelujärjestelmiin

Pitkän kehitystyön tuloksena Ekosata Oy on tuonut markkinoille uuden tuotteen teräketjun voiteluun. Uuden tuotteen kulutus tavallisiin teräketjuöljyihin verrattuna on jopa 90% pienempi, lisäksi Voiteleva Greasoil on voiteluteholtaan tavallista teräketjuöljyä parempi.

Lue lisää >>