Asiaa metsurilta vuosimallia -43

Minkälaisella öljyllä ketjut voidellaan?

Yli viisikymmentä vuotta sitten alkoi ilmaantua moottorilla käyviä sahoja myös metsiin.
Ensimmäiset näkemäni sahat oli kahden miehen kannettavia ja niillä suoritettiin vain puun kaato.

Ainakin Itä-Suomessa kiersi urakoimassa kahden miehen porukka kaatamassa lähinnä vanerikoivuja. Karsiminen tehtiin kirveellä ja poikkisahaus entiseen malliin pokasahalla.
Sahojen keventyessä alettiin myöhemmin käyttää moottorisahoja myös katkaisuun ja edelleen myös karsimiseen.

Tänä päivänä moottorisahat ei muistuta paljoakaan niitä alussa olleita sahoja. Ja nyt on olemassa jo yhdenkäden sahoja jotka ovat yllättävän tehokkaita.

Yksi asia on kuitenkin ennallaan ja se on teräketjuöljy. Se on niin hyvä keksintö, että parempaa ei ole keksitty aikojen saatossa.

Ketju tarvitsee voitelua

Aikoinaan ketjun voiteluun kiinnitettiin paljon huomiota kun ketju teroitettiin useita kertoja ja käytettiin loppuun saakka.

Nykyisin ketjun voitelu on huolimatonta ja käytetään hyvinkin huonolaatuisia öljyjä. Laippoja, ketjuja ja nokkapyöriä kuluu paljon. Vaikka nykyisin on kehitetty ketjussa hyvin kiinnipysyviä ja paremmin voitelevia öljyjä. Myös öljyn kulutus on tällöin pienempi.

Myös se on jäänyt vähälle huomiolle miten öljy tuhoaa luontoa ja onko se käyttäjälle turvallinen.

Ympäristövaikutukset

Sanotaan, että määrä on niin pieni ettei sillä ei ole mitään merkitystä. Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa.

Kun tutkitaan pienten pitoisuuksien yhteisvaikutuksia. On selvinnyt, että esimerkiksi mikrohiukkaset ja mutageeniset yhdisteet ym. vaikuttavat ihmisen DNA:han ja muuttavat soluja syöpäsoluiksi.

Eikä määräkään ole pieni. Kun noin viidenkymmenen vuoden aikana on jo yksinomaan ketjujen kautta mennyt maahan n.300 miljoonaa litraa öljyä. Sen lisäksi muut öljyvuodot joista ei ole tarkempaa tietoa.

Myös pieneliöille mineraaliöljyt on vaarallisia. Jokaisessa neliömillissä on tuhansia erilaisia elämänmuotoja joita myrkylliset öljyt tuhoavat.
On luultu, että lehtihomeet ja bakteeritoiminta tuhoaisivat myrkkyjä. Tai että ne haihtuisivat ilmaan. Kun ne ei kuitenkaan lennä avaruuteen, ne tulevat aikanaan takaisin maahan ja pohjavesiin.

Yksi litra mineraaliöljyä pilaa miljoona litraa vettä. Vesi on elämän perusta, älä pilaa sitä.
Nykyisin on olemassa korkealaatuisia luontoon hajoavia öljyjä joiden hajoamistuloksia kasvit voi käyttää ravinnokseen. Silloin luonnon kiertokulku on täydellinen ja kaikille turvallinen. Käytä niitä öljyjä.

Terveisin Lassi , metsuri vuosimallia -43

Comments are closed.